Jak správně skladovat boty každý den?

Úložného prostoru není nikdy dost a věcí je vždycky příliš. Především bot. Najděte si ten pravý způsob jak uskladnit obuv na denní nošení i sezónně.

Boty poházené po předsíni, sezónní kousky halabala hozené ve skříni nebo ve sklepě, nekonečné hledání jednoho páru. Taky máte někdy pocit, že u vás bydlí stonožka? A že ty boty prostě není kam dávat? Najděte chytrý a elegantní způsob, jak uspořádat obuv na denní nošení, vymyslete mazané sezónní uskladnění a začněte se ze svých bot zase radovat! :-)

boty

ZBAVTE SE HOROROVÉ PŘEDSÍNĚ

Každého straší něco jiného, ale zaručeně hororové jsou předsíně plné bot, o které se neustále zakopává. Předsíň je vůbec taková ošemetná místnost, obvykle malá a ne vždy praktická, a proto je důležité využít každý její centimetr. Pokud máte prostornou předsíň, chodbu nebo dokonce vstupní halu, můžete si dovolit klasický botník, klidně i robustnějšího charakteru.

TIP: Levné botníky ve všech variantách (i do malých předsíněk) najdete na internetovém vyhledávači nábytku a dekorací, Biano.cz

Pravděpodobnější ale je, že musíte u předsíně hodně přemýšlet, co si můžete dovolit. S prostorem se dá dobře pracovat do výšky. Můžete si pořídit vysoké regály, úzké a vysoké skříňky nebo třeba kapsáře, které zavěsíte na zeď. Ty nabídnou spoustu kapes na jednotlivé páry bot a taky na spoustu doplňků, od náhradních tkaniček až po obouvací lžíce.

Fanoušci DIY si mohou do předsíně postavit paletu a do ní boty zasouvat nebo třeba oživit staré kbelíky a boty do nich ledabyle házet. Obuv s podpatky je možné zastrčit za nějakou tyč nebo lištu a opravdoví kutilové si mohou vyrobit lavici, na které se bude možné obout a zároveň se v ní budou skrývat střevíce.

MYSLETE NA BOTY, I KDYŽ JE NEMÁTE NA NOHOU

Boty na denní nošení nejsou to jediné, s čím se musíte popasovat. Svůj prostor totiž potřebuje i sezónní obuv, kterou budete chtít příští rok zase oprášit. Letní žabky, nazouváky a sandály je radost ukládat. Do jedné krabice od bot se vměstnají i tři páry a tak máte v několika krabicích uloženou celou výbavu. Letní obuv navíc nemusíte složitě ošetřovat, stačí ji zbavit nečistot, nechat proschnout a šup s ní na pár měsíců do temných zákoutí skříní nebo sklepů. 

boty 2

ZIMNÍ OBUV POTŘEBUJE POSEZÓNNÍ PÉČI

Se zimní obuví už to tak jednoduché není, ta je vystavovaná mnohem větším zkouškám a potřebuje hodně péče nejen během nošení, ale také po skončení zimní sezóny. Než zimní boty uložíte, myslete na: 

  • OČIŠTĚNÍ – boty musíte zbavit všech nečistot a především soli
  • VYSUŠENÍ – boty ukládejte perfektně vysušené (nesušte ale na topení, to může botám, zejména koženým, uškodit), k vysušení můžete použít například filtry nebo speciální granule, které zbavují obuv nejen vlhkosti, ale také bakterií a plísní
  • OŠETŘENÍ – během nošení boty impregnujete, voskujete a krémujete a stejně je musíte ošetřit před uložením, podle typu svrchního materiálu si vyberte přípravek a boty ošetřete, prodloužíte tak jejich životnost
  • ULOŽENÍ – na uložení myslíte, samozřejmě, po celou dobu tohoto procesu, ale jde o správné uložení – neskladujte boty na sobě, pokud nemáte dost prostoru, aby mohly boty volně stát, dejte je raději do krabic; semišové a kožené boty nebalte do plastových tašek a obalů, protože potřebují dýchat a mohly by změnit barvu nebo dokonce zplesnivět

Trocha péče a správného uskladnění vám umožní vytáhnout boty zase další rok a investovaný čas se vám vyplatí. Tak najděte pro své boty doma (ve sklepě, na půdě) kousek místa a radujte se z nich nejméně jednu další sezónu! Víme, že to opravdu stojí za to! :-)